11/04/2023

Marnowanie żywności: szokujące statystyki i jak możemy pomóc

Temat marnowania żywności to jedna z najważniejszych kwestii, które powinniśmy poruszać w kontekście dbałości o naszą planetę. Niestety, statystyki dotyczące ilości żywności, którą marnujemy na całym świecie, są szokujące. Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, rocznie marnujemy aż 1,3 miliarda ton żywności, co stanowi około jednej trzeciej całej wyprodukowanej na świecie żywności.

Nie jest to tylko ogromne marnotrawstwo, ale również wielki problem ekologiczny. Wyrzucanie jedzenia powoduje generowanie niepotrzebnych odpadów, a także zwiększa emisję gazów cieplarnianych w wyniku rozkładu żywności na składowiskach śmieci. Ponadto, nieodpowiednie składowanie żywności może prowadzić do zanieczyszczenia wód i gleby.

Dlatego też ważne jest, abyśmy wszyscy zaczęli działać w celu zmniejszenia marnowania żywności. Możemy to zrobić poprzez odpowiednie planowanie zakupów, unikanie kupowania zbyt dużej ilości jedzenia, korzystanie z dat przydatności do spożycia, przekazywanie nadwyżek jedzenia innym lub wykorzystywanie ich w kuchni (np. robienie z nich zup czy sosów). To tylko kilka prostych sposobów, które pomogą nam zmniejszyć ilość marnowanej żywności.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat marnowania żywności, zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na YouTube. W filmie omawiam dokładnie, dlaczego marnowanie żywności jest tak wielkim problemem i jak możemy pomóc w jego rozwiązaniu. Razem możemy działać na rzecz ochrony naszej planety!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *