O MNIE
Nazywam się Przemysław Kowalczewski i jestem z wykształcenia technologiem żywności i żywienia człowieka (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu) oraz managerem projektów (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu).
Od 2016 roku jestem technologii żywności i żywienia. W ramach doktoratu zajmowałem się tematyką projektowania i analizowania żywności bioaktywnej dla chorych na nieswoiste zapalenia jelit. Wyniki badań realizowanych w ramach doktoratu poskutkowały zgłoszeniem i otrzymaniem 7 patentów i opublikowaniu licznych publikacji naukowych.
W 2023 roku uzyskałem stopień doktora habilitowanego za badania nad wykorzystaniem owadów jadalnych do projektowania żywności o podwyższonej wartości odżywczej i bioaktywności.
Zawodowo nadal związany jestem z nauką. Na co dzień pracuję na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, gdzie realizuję liczne projekty badawcze, skupiając się głównie na:
- wykorzystaniu różnych związków biologicznie aktywnych do konstruowania żywności o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych;
- ocenie wartości odżywczej, bezpieczeństwie i właściwościach żywności wzbogaconej w owady jadalne;
- projektowaniem nowych produktów spożywczych i analizowaniu ich właściwości;
- wpływie produktów spożywczych na wybrane schorzenia (stany zapalne i nowotwory przewodu pokarmowego).